Startsidan för Indien.nu Fakta och tips för dig som planerar en resa, behöver hjälp med skolarbetet eller bara vill lära dig mer Klickbara kartor och resguider Information från Svensk - Indiska föreningen Hitta indiska restauranger och affärer eller läs recensioner om böcker, filmer och musik samt få tips om aktuella arrangemang Dagböcker, berättelser och bildgallerier med mera Frågor, tips eller funderingar? Kom in i vårt forum!

 
Ditt aktuella val

 

 

Delhi

Fakta:  
Invånare: Ca 15 miljoner
Språk: Hindi & engelska
Bäst tid att besöka: Oktober till April
   
   

Presentation | Boende | Sevärdheter | Restauranger & Uteliv
Shopping | Aktiviteter | Väder | Bilder

 

Presentation

Staden ligger inklämd mellan delstaterna Haryana och Uttar Pradesh och som huvudstad i Indien ligger det inte heller i någon av delstaterna utan räknas som ett unionsterritorium.

Delhi kallas för medelklassens stad och är på frammarsch. Den är inte så mycket "storstad" som man kan tro, men visst finns det eleganta butiker, möjlighet att handla med kontokort och gatubeläggning! Staden har blivit hårt nedsmutsad på grund av de senaste årens utveckling, allt går inte i ett sånt rasande snabbt tempo som ökningen av antalet fordon. Mellan åren 90-98 tredubblades antalet fordon i Delhi, vilket gör att luften är svårt förorenad och antalet människor som söker läkarvård just på grund av sjukdomar som har direkt samband med luften och vattnet, är ungefär 4 miljoner om året och ungefär 7500 människor dör i sjukdomar som är relaterade till luftföroreningen. En räddning för de hostande invånarna kan vara på gång. Stadens nya tunnelbanesystem kommer nog på sikt göra luften i staden betydligt bättre och staden har nu förbjudit diesel och bensin i alla kollektiva färdmedel samt i alla lastbilar som lastar av i Delhi.
Men ska man åka till Delhi på semester så ska man inte skygga just därför, även om de första dagarna kan kännas lite kärvt i halsen. Personer med svårare astma ska nog däremot överväga besöket noga.
På 1600-och 1800-talen var Old Delhi huvudstaden i det muslimska Indien och delen finns fortfarande kvar även om kanske New Delhi har tagit överhanden. Man kan kort och gott säga "Delhi" så behöver man inte lägga energi på uppdelningen, om man inte vill det förstås!

Sevärdheter

En av de största sevärdheterna i Old Delhi är Red Fort (Lal Qila) som påbörjades av Shah Jahan 1638. När det 10 år sedan stod färdigt var de röda sandstensmurarna 33 meter höga mot staden och 18 meter höga mot floden och det är de än idag. Väl inne i fortet bland byggnader och trädgårdar försöker genast guider ragga upp dig för deras specialturer. Personligen tycker jag att man klarar sig bra utan guide om man istället köper ett litet informationshäfte. En av de viktigaste monumenten i Red Fort är Lahoreporten som hade stor betydelse i frihetskampen mot britterna. Vid porten finns flera saker och broschyrer till försäljning. Andra sevärdheter här är Diawan-i-am, allmänna audienssalen, Diwan-i-khas, privata audienssalen byggd i vit marmor som en gång i tiden innehöll den berömda påfågelstronen och ett silvertak, Hammans, de kungliga baden, pärlmoskén, Rang Mahal eller färgernas palats med mera. Området är alltså stort och innehåller en hel del sevärda byggnader.

Jama Masjid i Old Delhi är Indiens största moské och byggdes av Shah Jahan mellan 1644 och 1658. I den enorma moskén sägs över 25000 personer rymmas samtidigt för bönestund.  Byggnaden är uppförd i marmor och röd sandsten. Moskén har tre ingångar och två minareter som står ståtligt 40 meter över marken. I mitten av bönegården hittar du det gamla vattenhålet där man innan bönestund tvättade sig ren, nu finns även en moderniserad tvättanordning med kranar i ena änden av gården.  Jama Masjid är fortfarande en levande moské och därför förväntas att man visar respekt när man kommer som besökare.  För att beträda moskén måste du täcka dina ben (både kvinnor och män) tänk även på att inte gå baraxlad och med allt för urringad tröja. Tyg att täcka benen med om du bär shorts eller liknande finns även att låna. En självklarhet är också att skorna lämnas utanför.  Ett besök är gratis men tiderna är lite speciella. Från 30 minuter efter soluppgången till 12:00 och från 13:45 till 30 minuter före solnedgången. Om du vill ha med dig kameran in så kostar det 200 Rs.

Ett fantastiskt komplex finner du vid Qutb Minar, där du finner en 72,5 meter hög minaret som började byggas redan 1193 för att fira islams seger över de otrogna (de icke troende). Minareten är ca 15 meter i diameter i botten och ca 2,5 vid toppen. Det är byggt i fem olika avsatser, de tre första i rödsandsten och de två sista i en blandning av röd sandsten och marmor. De 379 trappsteg måste man bestiga om man ska ta sig upp till toppen av minareten, tyvärr så är detta inte tillåtet längre. Bredvid minareten finns ett försök av Ala-ud-din att bygga en dubbelt så hög och dubbelt så bred minaret som tyvärr misslyckades  då han bara nådde till 27 meter innan hans död 1316.
Quwwat-ul-Islam-moskén som ligger här är en av Indiens äldsta och bygget slutfördes 1198 efter att ha byggts av material från 27 hindu- och jaintempel. Här finner du även en för hinduerna lyckobringande järn-fallo som trots sin ålder ( ca 300-400 talet) inte visar på någon tendens till rost. Denna 7 meter höga järnpelare sägs vara ett minne av Chandragupta II och flyttades hit runt 1000-talet. Sägen säger också att om du lyckas omfamna den med armarna bakom ryggen så ska din önska uppfyllas. Detta är tyvärr inte möjligt längre att testa då den nu är skyddad av ett staket.   Sevärd kan även Iltutmishs gravkammare från 1235 vara.
Kostnad för att se detta är US$ 5 eller 110 Rs och kamera är gratis. Vill du ha med filmkamera kom då ihåg att köpa en biljett för 25 Rs

Lotus-templet är ett Baha'i tempel uppfört i vit marmor i form av en lotusblomma.

Humayuns Tomb är ett maousuleum uppfört åt Hymayun, den andra mogulhärskaren, son till Babur den 1:a och far åt Akbar. Byggnaden är uppförd i röd sandsten och väl värd ett besök.

Connaught place är kanske det brittiska styrets kronjuvel i stadens stadsplanering. Här finns massor av bra shopping, restauranger och turister... Ska du till en bank eller flygbolag så ska du troligtvis hit. Trots alla enträgna försäljare är det trevligt att spendera en tid här och fantisera om hur rent och snyggt här måste ha varit under det brittiska styret. Men även om de vita byggnaderna idag har missfärgats till viss del är det fortfarande ganska fint. Connaught place heter numer Rajiv Chowk och Indira Chowk men det är fortfarande det gamla namnet som gäller - förutom på de statliga kartorna och i lokaltrafiken.

Karta över Connaught Place - Rajiv Chowk
Karta över Connaught Place eller Rajiv Chowk

India Gate, ett välkänt och ståtligt monument som byggdes av Edwin Lutyens, till ett minne av alla de 90 000 indiska soldater som dog i första världskriget. Bygget påbörjades 10 februari 1921 och 10 år senare stod det klar och alla namnen inristade i den 42 meter höga triumfbågen. Här kan ni även se den evigt brinnande lågan till minne av den okände soldatens grav.

Ett besök vid Raj Ghat kan vara väldigt fridfullt och vackert. Här finner du den svarta marmor plattform vid vilken Mahatma Gandhi blev kremerad efter hans död 31 januari 1948. Runt denna minnesplats är det en stor och vacker trädgårdsanläggning och inte långt till flera betydelsefulla minnesplatser.

  • Vijay Ghat: Lal Bahadur Shastri Premiärminister av Indien 1904-1966
  • Shanti Vana:  Jawaharlal Nehru 1:a premiärminister av självständiga Indien 1947-1964
  • Shakti Sthal: Indira Gandhi Premiärminister av indien 1966-1977 & 1980-1984
  • Vir Bhumi: Rajiv Ratna Gandhi, son till Indira Gandhi. Premiärminister av Indien 1984-1989

Museer:
The National Museum  - har en hel del intressanta samlingar från förhistoriska asiatiska och indiska till mer nutida.
Nehru Memorial Museum and Library - är ett museum som ligger i Indiens första premiärminister Nehrus hem. Här ges en genomgång på den indiska frihetskampen som är mycket intressant.
Craft museum - har hantverk från hela Indien och massa souvenirer så som terrakottakrukor, tyger med mera till försäljning. Öppet tis-sön, 10:00 - 17:00. Craft museum ligger på Bhairon Rd.

Boende:

Delhi brukar vara den stad dit de flesta Indienresenärer anländer och chocken de första dagarna kan vara ganska häftig så vi rekommenderar att man bokar sitt boende hemifrån innan avfärd. På så vis slipper man strula med taxichaufförer (De flesta hotell man kan boka hemifrån har upphämtningsservice mot en låg avgift) samt att man slipper leta rum efter den långa resan. Ett till bra tips för den nyanlände kan vara att kosta på sig något lite bättre under de första dagarna så att man kan smita undan lite då och då för lugn och ro. Detta har rekommenderats av flera av våra läsare.

När det gäller er som rest runt lite redan eller som har ork att leta på plats efter hitresan finns ett stort urval budgetlogi i området Pahar Ganj runt centralstationen. Även Karol Bagh har ett stort utbud av logi i alla prisklasser.

Restauranger & Uteliv

Äta ute

Big Chill's vid Khan Market får inte missas. Serverar god västerländsk mat och grymma efterrätter. Priserna är humana och på väggarna hänger gamla kända amerikanska filmstjärnor.

Spirit som ligger nära QBA vid innersta cirkeln i Connaught Place serverar mycket god libanesisk, italiensk och indisk mat.

Pebble Street, 8 Community Centre, New Friends Colony,

Q BA Bar / Lounge vid Connaught Place är ett lite dyrare och snobbigare ställe men är otroligt populärt (ofta fullbokat) och lockar ofta en trevlig publik. Web: http://www.qba.co.in/

Punjabi by Nature i Priyas shoppingcenter, Vasant Vihar är en restaurang med mysig bar på andra våningen. Här serveras den indiska snabbmaten Pani Puri (eller Gool Gapas) på ett mycket speciellt sätt. Istället för att doppa det spröda friterade brödet i kryddigt vatten doppas det istället i alkohol och serveras med en kall öl. Du kommer aldrig vilja äta en vanlig Pani Puri igen!

Aura The Vodka Bar på Claridges hotell (www.claridges-hotels.com) serverar vodka. Vilken vodka du än önskar. Blir du sen i baren en lördagsnatt kan du alltid avnjuta deras smaskiga söndagsbrunch dagen efter.

Agni på 15 Parliament Street, http://www.theparkhotels.com/, är ett av Delhis bästa uteställen. Agni (hindi för eld) är designat helt i elementets tecken och har en härlig personal som kan blanda riktigt goda drinkar. Musiken som spelas är allt från ABBA till Bollywood. Åldern är blandad mellan 20 och 60 år.
Den största nackdelen med Agni är att det bara finns en toalett i baren, vid kö måste man bege sig till lobbyn. Även om stället är ganska litet har dom lyckats klämma in ett litet dansgolv. Är Agni för hett kan du alltid kyla av dig med vatten. Aqua är hotellets andra element och representeras av en liten mysig lounge/bar med skön musik. Alla sittplatser är placerade runt en upplyst pool med en stor diskoboll. Även om Aqua blir kallt på vintern kan man njuta av stället invirade i filtar man får låna på plats. Restaurangen Mist ligger i anslutning till Aqua och serverar underbar mat. Menyn ändras beroende på årstid.
Boka gärna i förväg eftersom det är ett myket populärt ställe.
Dresscode: Killar kommer inte in i sandaler. Tjejer kan ha nästan vad som helst.
Telefon: 0091 (0) 11 23 74 00 00

Shopping

Delhi är staden som är som gjord för shopping. Här finns allt från senaste och dyraste modet till loppmarknader där du finner fynden till rätt pris. Delhi är staden som har allt.

I hjärtat av Delhi ligger Janpath Market, om du rör dig söderut därifrån finner du Sarojini Nagar Market, som bara väntar på att få charma dig med en massa fina kläder till ett riktigt bra pris. Du behöver bara säga namnet på marknaden till chauffören och de vet exakt vart du ska. Här kan du vänta dig en massa folk och ett intensivt prutande. Tröjor,saronger, festblåsor och kjolar, här finns det mesta och till priser som ligger runt Rs 400 och uppåt, men glöm inte att det förståss gäller att pruta! Halva priset eller mindre är vad du kan få ner det till, med hjälp av ett leende och hård beslutsamhet. De två marknaderna är väldigt lika, bortsätt från att Sarojini är större till ytan. Här kan du också hitta utförsäljningshögar av lite defekta kläder där det endast kostar Rs 10- Rs 20 per plagg. Men kolla kläderna noga så det inte är för stora fel. Är det ett litet fel kan man ju alltid fixa det själv. Sarojini maknad har öppet alla dagar i veckan, men billigast är det på söndagar och måndagar. Så då ska man passa på.

Veckans alla marknader:
Shakti Nagar i norra Delhi här finner du en måndagsmarknad. Allt från prylar och kläder till frukt.
På onsdagar är det Budh Bazzar som ligger i Vinod Nagar som gäller.
Dakar i norra Delhi, dit ska du ta dig på torsdagar. Där finner du en stor outlet-marknad för märkeskläder.
Pandav Nagar i östra Delhi har en marknad på lördagar. Där brukar det vara en massa folk, så håll i plånboken så att ingen annan gör det åt dig.
På söndagar kan man slappa med en bokmarknad i centrala Delhi vid namn Daryaganj. Här kan du hitta en bok att ha på färden vidare genom landet.

Som i alla stora städer finns det en uppsjö av shoppingcenter runt om och lika många håller på att byggas. Kika gärna in i vårt länkgalleri så hittar du adresser till flera stora köpcentrum!
 

Aktiviteter

Kan man spela golf i Delhi? Ja, dessutom på bra anläggningar. Jaypee Groups Jaypee Greens i Greater Noida (tele 0120 - 23 26 533) är en av de bästa golfanläggningarna i Delhi-området. Har även ett bra SPA med telefonnummer 99 101 32 199.

Väder

  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max 21 23 29 36 39 38 34 33 34 33 28 23
Min 7 10 15 21 26 28 27 26 24 19 19 8
Genom- 14 17 22 29 33 33 31 30 29 26 21 16
snitt                        
Regn 20 20 15 20 25 71 236 236 114 18 10 10
                         

Bilder

Bilder från Delhi
Klicka på en bild nedan för att göra den större


Knivslipare i Old Delhi


Nyckelmakare på rökpaus i Old Delhi


Mjölnare och meloner i Old Delhi
Vad sägs om färska friterade bröd direkt från pakethållaren?

Ambulerande gatukök i Old Delhi


Gränd i Old Delhi


Gatukök i Old Delhi
Lite kablar som hänger i Old Delhi

Old Delhi
Mahatma Gandhis kremeringsplats

Raj Ghat


Qutb Minar
Järn-fallo vid Qutb Minar

Järn-fallo


Lotustemplet


Birla Mandir


Humayuns tomb


Humayuns tomb


Inne i Humayuns tomb


Maosoleum nara Humayuns tomb


Taket i Humayuns tomb
     


Tempel

Humayuns mausoleum

Gata nära centralen

Gata nära centralen

Qutb Minar

Gravplats

Bröllop i Delhi

Mer bröllop
       

Se fler bilder och få fler tips från Delhi i Mikael Lindsjös bildgalleri här!

Tycker du att det saknas något i vår Delhi-guide och vill tipsa oss? Titta in i vårt forum och berätta!

Senast uppdaterad 9 December 2007 av Henric & Anso

 
Om sajten ©1999-2009 Indien.nu